Waarom en hoe maak ik een financiële prognose?

Wil je als ondernemer of bestuurder succesvol zijn, nu en in de toekomst, dan is het belangrijk dat je naast een financiële begroting ook een financiële prognose of financiële planning maakt voor je organisatie. In deze blog bespreekt Dagmar van Eijs, oprichter van Planning Company, waarom dat nodig is en geeft hij een aantal concrete tips.

 Hoe overleef ik de volgende crisis?

Hoe overleef ik de volgende crisis?

Wil je als ondernemer en bestuurder succesvol zijn, ook in de toekomst, dan is het belangrijk dat je continu alert blijft en je beslissingen baseert op adequate informatie. Informatie waardoor je ziet welk beleid en welke maatregelen tot een gewenst resultaat leiden en welke juist niet. Informatie waarin je de toekomst centraal stelt, die betrekking heeft op je gehele organisatie en die vertaald moet worden naar financiële cijfers. Dat vinden veel ondernemers lastig. Het is makkelijker om te focussen op de gerealiseerde resultaten in de boekhouding en die te vergelijken met de begroting. Maar als daar steeds grotere verschillen te zien zijn, wát, of beter gezegd, hoé, ga je dat vervolgens aanpakken?

Door goed inzicht samenwerken in plaats van ieder voor zich

Door goed inzicht samenwerken in plaats van ieder voor zich

Met een adequaat informatiesysteem weet je altijd hoe je bedrijf ervoor staat. En dan kun je ook in crisistijd de sterren van de hemel spelen.

Wat is de impact van de coronacrisis op mijn bedrijf?

Wat is de impact van de coronacrisis op mijn bedrijf?

De coronacrisis heeft een enorme impact op ons hele leven, maar vooral ook op dat van ondernemend Nederland – en ver daarbuiten. Deze crisis raakt organisaties van alle soorten en maten en in alle sectoren, en of je nu in de dienstverlening, productie, logistiek of in de gezondheidszorg zit. Vrijwel alle bedrijven zien hun omzet teruglopen, de productiviteit neemt af en de annuleringen vliegen ons om de oren. Wat de impact op langere termijn zal zijn, daar kunnen we nu alleen nog maar naar gissen, maar de kans is groot dat dat niet heel fraai zal zijn. En nu?

Hoe zorg ik dat mijn bedrijf gezond groeit?

Hoe zorg ik dat mijn bedrijf gezond groeit?

Als ondernemer wil je voortdurend inzicht in en overzicht over wat er in je onderneming gebeurt en hoe operationele zaken zich vertalen naar financiële resultaten. Met een adequaat informatiesysteem met prognosetools hou je snel en compleet inzicht in je actuele en toekomstige financiële positie, en maak je eenvoudig prognoses en scenario-analyses. Dankzij zo’n stevige basis kun je je focussen op de toekomst en kun je ook in tijden van crises eenvoudiger schakelen en je bedrijf op een gezonde manier laten groeien.

Help, ik ben een ton kwijt!

Help, ik ben een ton kwijt!

Budgetteren in één kolom? Voor je het weet heb je ineens een paar ton over het hoofd gezien! Hoe dat kan? Dagmar van Eijs legt het uit in deze blog.

Focus op resultaat met behoud van waarden

Investeerders zijn voortdurend op zoek naar bedrijven die zij kunnen overnemen. Bedrijven die ze kunnen samenvoegen en waarvan ze de resultaten en winstmarges kunnen verbeteren, als het even meezit tot recordhoogte. Dat gaat meer dan eens gepaard met het uithollen van de waarden die binnen de organisatie en bij haar medewerkers leven. Hoe is dit ontstaan en kan het ook anders?

Continuïteit en groei van organisaties versus betekenis; een spannend speelveld

Continuïteit en groei versus betekenis; een spannend speelveld

Bedrijven en organisaties streven naar continuïteit. Logisch, want heb je eenmaal een bedrijf of organisatie opgericht, streef je ernaar het te laten voortbestaan. Een natuurlijke drang die ook in de natuur voorkomt. De mens wil overleven, groeien en groter worden. Wat precies de drijfveer daarvoor is, kan per organisatie verschillen. Maar met enkel de wens om geld te verdienen, kom je er niet meer vandaag de dag.

Leidinggeven zonder cijfers?

Leidinggeven zonder cijfers?

Onlangs kwam mijn vrouw thuis met het boek ‘Leidinggeven zonder cijfers’ van Filip Vandendriessche en Han Looten. Ze gaf het aan me met een triomfantelijke blik. Als man van de cijfers kon ik niet anders dan wat beteuterd kijken. Naar het boek én naar mijn vrouw. Kennelijk had ik iets over het hoofd gezien in al die jaren huwelijk. Was ik al die tijd te enthousiast geweest over mijn werk en over het gemak waarmee we bij Planning Company cijfers opleveren? Mijn vrouw wuifde mijn teleurstelling weg met een vrolijk: ‘Lees nou maar, het is een erg leuk en verhelderend boek’.

Aan de slag met Excel? Hou deze risico’s in het oog

Aan de slag met Excel? Hou deze risico’s in het oog

Als docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gaf ik jarenlang les op het gebied van financiële modelbouw met Excel. Ideaal om strategische en tactische beleidskeuzes voor bedrijven en organisaties te ondersteunen. Maar als geen ander weet ik inmiddels ook dat Excel de nodige valkuilen kent die groter worden naarmate de bedrijfssituatie dynamischer wordt.

Hoe hard rammelt jouw financiële informatievoorziening?

Hoe hard rammelt jouw financiële informatievoorziening?

Veel organisaties gebruiken verschillende informatiesystemen naast elkaar. Elk systeem hoort bij een deel van het bedrijfsproces, maar ze kunnen vaak lastig – of zelfs niet – geïntegreerd worden. Het maken van koppelingen kost veel tijd, geld en energie. Voor rapportages wordt daarom al snel weer teruggevallen op het spreadsheetprogramma Excel (of Google Sheets), met z’n tabbladen en celverwijzingen. En daar begint het rammelen van de informatievoorziening. Herkenbaar?

Zo kom je alles te weten over financial intelligence en strategie

Zo kom je alles te weten over financial intelligence en strategie

Na zijn studie bedrijfseconomie begin jaren negentig legde Dagmar van Eijs de basis voor zijn financial intelligence systeem Factview. In de jaren die volgden deed hij een schat aan kennis en ervaringen op. Daarover gaan hij en zijn collega’s vanaf vandaag bloggen. Korte verhalen over financiële beheersing, performanceverbetering en het vergroten van de effectiviteit van de bedrijfsvoering.