Hoe zorg ik dat mijn bedrijf gezond groeit?

Als ondernemer wil je voortdurend inzicht in en overzicht over wat er in je onderneming gebeurt en hoe operationele zaken zich vertalen naar financiële resultaten. Met een adequaat informatiesysteem met prognosetools hou je snel en compleet inzicht in je actuele en toekomstige financiële positie, en maak je eenvoudig prognoses en scenario-analyses. Dankzij zo’n stevige basis kun je je focussen op de toekomst en kun je ook in tijden van crises eenvoudiger schakelen en je bedrijf op een gezonde manier laten groeien.

 

Totaaloverzicht belangrijker dan de details

Als ondernemer wil je te allen tijde het totaaloverzicht over je onderneming hebben. Financiële afdelingen hebben nogal eens de neiging om in allerlei kleine details te blijven hangen. Dat is niet alleen nergens voor nodig, het is ook niet realistisch. Als ik een prognose van een miljoenenproject voorbij zie komen en die is over een periode van drie maanden tot op de cent nauwkeurig, word ik altijd een beetje kriegel. Vandaag ziet de wereld er zo uit en morgen ziet het er weer totaal anders uit. Dat laat de coronacrisis ons zien op een manier als nooit tevoren. Daarom wil ik zo’n prognose alleen in duizendtallen gerapporteerd zien. Het gaat tenslotte om het overzicht: wat is de kern, waar staan we voor en waar gaan we naartoe?

Van operatie naar financiële resultaten

Behalve het totaaloverzicht is het ook belangrijk dat je operationele zaken snel kunnen vertalen naar financiële resultaten. Kortom, je wilt continu aan de knoppen kunnen zitten en voortdurend inzicht en overzicht. Als je op de ene plek iets verandert, wat gebeurt er dan op de andere plek? Zo hou je je blik op de toekomst gericht maar kun je vertrouwen op je stevige basis.

Tijdig knelpunten signaleren en oplossen

De financiële positie van je bedrijf kun je meten op basis van kengetallen. Door je op de kengetallen te richten, kun je knelpunten signaleren. Door die knelpunten om te buigen naar uitdagingen en daar mee aan de gang te gaan, zorg je dat kunt blijven focussen op waar je naartoe wilt. Kun je een probleem niet – of niet direct – oplossen? Dan kun je weloverwogen beslissen om je te richten op de minst slechte oplossing.

Wees in control waar dat nodig is

Maar hoe graag we het ook willen, we kunnen niet alles voorspellen. Wie had de coronacrisis kunnen voorzien? Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je altijd een plan b klaar hebt liggen, zodat een verstoring in de economie er niet voor zorgt dat je bedrijf op z’n gat ligt. Wat doe je als je je huidige markten niet meer kunt bedienen met je huidige producten of diensten? Op dit moment werken heel veel bedrijven aan hun plan b, maar eigenlijk had dat er natuurlijk al moeten liggen. Met een adequaat informatiesysteem met prognosetools hou je snel en compleet inzicht in je actuele en toekomstige financiële positie, en maak je eenvoudig prognoses en scenario-analyses. Zo heb je te maken met minder verrassingen en minder stress.

Verder praten?

Wil je eens verder praten over dit onderwerp? Of ben je benieuwd hoe Factview jou helpt de ontwikkelingen van je onderneming te beheersen? Wij helpen organisaties betere beslissingen te nemen met een positieve impact op de bedrijfsvoering, je mensen en de maatschappij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085 – 0479 505 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je bent van harte welkom.