Door goed inzicht samenwerken in plaats van ieder voor zich

Met een adequaat informatiesysteem weet je altijd hoe je bedrijf ervoor staat. En dan kun je ook in crisistijd de sterren van de hemel spelen.

 

Paniekvoetbal

Het verbaast ons nog regelmatig hoeveel bedrijven geen goed of duurzaam debiteuren- en crediteurenbeheer voeren. Dat heeft, zeker in een crisisperiode zoals we die nu meemaken, vaak tot gevolg dat organisaties de betalingstermijnen eenzijdig flink gaan oprekken. Want dat levert direct liquiditeitsvoordeel op. Ze verschuiven daarmee het probleem naar hun leveranciers. Dat lijkt op een potje paniekvoetbal en is natuurlijk niet echt betrouwbaar. Bovendien heeft deze methode grote gevolgen voor je toeleveranciers, die misschien een stuk kleiner zijn of in zwaarder weer verkeren.

Creëer een voorsprong

Door ook naar het belang van de ander te kijken, kun je in sommige gevallen juist een voorsprong genereren. Want zo’n leverancier kan dan wel klein zijn, hij kan ook essentieel zijn voor je bedrijfsvoering en continuïteit. Als hij door jouw support geholpen wordt is hij vervolgens altijd bereid goed met je samen te werken. Daar heb je zelf een nog groter voordeel van. Omdat we niet alleen op de wereld leven, verdient het gedachtegoed van ‘samenwerken in de gehele keten’, ook qua financiële afspraken en support, meer aandacht op de directie agenda. Zoals we afgelopen tijd hebben gezien bij grote kledingwinkels die hun leveranciers ronduit lieten stikken, dat staat haaks op goed en duurzaam ondernemerschap en zal vast nog wel een staartje krijgen. De klant onthoudt dat.

Denken in scenario’s

Door ervoor te zorgen dat je een goed werkende interne organisatie en optimale financiële beheersing hebt, kun je vroegtijdig anticiperen en maatregelen nemen. Je weet namelijk altijd wat de financiële consequenties zullen zijn. Dit vergt tijd investeren in financiële forecasting en denken in scenario’s. Daardoor ontstaat rust en vertrouwen in de hoofden van het management waardoor paniekvoetbal achterwege blijft. Bovendien weet je al waarheen de business zich beweegt en kun je jezelf meer vrijheden veroorloven.

Champions League

Als je je KPI’s en kengetallen voortdurend kunt monitoren, blijft paniekvoetbal achterwege, ook als er sprake is van een crisis. Sterker nog: dan kun je die belangrijke maar kleine leverancier gewoon een handje helpen, door hem bijvoorbeeld juist wat eerder te betalen. En wie weet kun je dan alle paniek-voetballende concullega’s achter je laten en gaan voor een schitterend potje in de Champions League.

Verder praten?

Wil je eens verder praten over dit onderwerp? Of ben je benieuwd hoe Factview jou helpt de ontwikkelingen van je onderneming te beheersen? Wij helpen organisaties betere beslissingen te nemen met een positieve impact op de bedrijfsvoering, je mensen en de maatschappij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085 – 0479 505 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je bent van harte welkom.